Your language:
home

Acid Buff is een pensbuffer die veel ingezet wordt voor rundvee. Het is een koolzure algenkalk, die voornamelijk bestaat uit calcium en magnesium. Door de honingraatstructuur van Acid buff is de calcium goed opneembaar. Bovendien is de hoge oplosbaarheid van magnesium in acid buff vrijwel volledig oplosbaar en daarmee uniek. Rundvee ondervindt veel voordeel van het gebruik van het Acid Buff. Het optimaliseert de penswerking, vermindert de kans op acidose en verhoogt de productie. Acid buff werk twee keer langer en beter dan natriumbicarbonaat. Bij varkens en pluimvee draagt acid buff bij aan optimale benuttig van mineralen waardoor de gezondheid en de prestaties van de dieren verbeteren.

Herkomst en controle

Acid buff pensbuffer werd in de beginjaren vooral gewonnen voor de Ierse kust. In de afgelopen jaren is de vraag naar Acid Buff jaarlijks gestegen met 20 tot 25 procent. Daarom moest de productie worden opgevoerd en zijn de winning en verwerking eind 2009 verplaatst naar IJsland. De winning van de koolzure algenkalk is in zowel IJsland als in Ierland aan strikte regels gebonden. In de vergunning om koolzuurhoudende algenkalk te winnen staan alle eisen nauwkeurig omschreven. Denk aan afspraken over de grootte van het gebied en de minimale en maximale diepte waar gewonnen mag worden. Niet alleen de IJslandse overheid controleert de winning en naleving van de regels. De leverancier van Tromp laat ook zelf controles uitvoeren door een extern bedrijf, en laat tegelijk meten hoeveel grondstof er nog in de bodem aanwezig is. Ook worden de bodemeffecten van de winning van algenkalk onderzocht. Deze proactieve houding van de leverancier is mede te danken aan de levensmiddelenindustrie die strikte milieueisen stelt waaraan alle bedrijven moeten voldoen.

Proces

In tien dagen haalt men vijfduizend ton product uit zee. Directe levering vanuit IJsland is vrijwel onmogelijk vanwege de hoge exportkosten en de slechte bereikbaarheid. Daarom wordt de koolzure algenkalk, zodra hij aan wal is in IJsland, in het naburige dorp Borgarnes intensief gewassen en gedroogd. Het gaat in big bags per schip naar Ierland, waar het in de fabriek wordt verwerkt en verpakt voor de toepassing in zowel humane voeding als in diervoeders (rundvee, pluimvee en varkens). Vervolgens wordt het geƫxporteerd naar 41 landen waaronder Nederland, waar Tromp een belangrijke afnemer is.