Partners

Twee kunstenaars, de fotograaf Sunny Gardeur en ontwerper Ruud van Dijk creëerden in opdracht van Wiebe Tromp de langste Friese koe ooit in het Friese landschap. Het kunstwerk is sinds oktober 2022 in volle glorie te bewonderen op een 80 meter lange muur aan het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden.   

Ruud en Sunny zoeken de grenzen op van vrij werk en toegepaste kunst en rekken deze op. In dit project versmelten zij fotografie, grafisch ontwerp en illustratie tot een multimediaal kunstwerk dat één wordt met zowel de muur als het landschap. Ruud van Dijk en Sunny Gardeur danken Wiebe Tromp voor zijn vertrouwen en “koerage”. Zo’n enorm lange koe kan alleen dankzij de liefdevolle energie en enorme inspanning van velen worden geboren. Hieronder stellen we de partners van dit project graag voor!

Ekoboerderij Arink

De kudde

Twee koeien stonden model voor de kop en de kont van de langste koe. Ze maakten deel uit een kudde van zestig Fries-Hollandse zwartbonte koeien van de Ekoboerderij van de familie Arink in Lievelde.

De kudde staat bij deze boerderij veel buiten en dat betekent dat de beesten hun hoorns kunnen behouden. Het zwartbonte ras op de boerderij geeft iets minder melk dan de populairste melkkoeien, maar het ras is minder gevoelig voor kwaaltjes.

De boerderij van de familie Arink heeft ook een zogenaamd biotel, waar gasten kunnen overnachten.

volg ze op Facebook en Instagram

Haan Reclamewerk

Opgaan in de omgeving 

Haan Reclamewerk, een reclamebureau dat bijvoorbeeld lichtreclames, neoninstallaties en grote ‘visuals’ kan maken, schrok niet terug voor de opdracht. Het beloofde een flinke klus te worden, want met het bestand dat Sunny en Ruud meebrachten, kozen ze niet bepaald voor de weg van de minste weerstand. Laag op laag was het digitale beeld van de koe en haar omgeving gegroeid. ‘Maar dat leverde,’ zegt Douwe de Haan, ‘wel een mooi resultaat op.’ 

Voor het beste effect moest het beeld als het ware opgenomen worden in de muur, want dat ziet er het mooist uit, wist Douwe de Haan van Haan Reclamewerk. De koe werd dus niet zomaar op een doek of op een paneel geprint, maar direct aangebracht op Tromps muur aan het kanaal. Daarmee kreeg de afbeelding een ‘grafitylook’. Met de muur als achtergrond en de echte rietkraag langs het water gaat het beeld van de koe prachtig op in de omgeving. 

Het aanbrengen van de afbeelding kostte een man of vier twee-en-een-halve week werk. De muur moest worden schoongemaakt, alle stukjes die los zaten, moesten er afgebikt worden want het oppervlak moest zo glad mogelijk zijn. Na een laatste reinigingsbeurt begon eindelijk het plakwerk. Inmiddels kijkt de langste koe vanaf haar oever trots en een tikkie brutaal over het water. ‘Als je nu voorbijvaart geeft het geheel, waarvan de koe onderdeel is geworden, een heel artistieke beleving,’ vindt De Haan, ‘en ik denk dat dat de meerwaarde is van het beeld.’ 

Haan Reclamewerk verwerkt overigens wel vaker foto’s tot muurfolies. Voor een project rond Bevrijdingsdag bracht men bijvoorbeeld de originele foto’s van kinderen aan op de gebouwen waar ze ondergedoken hadden gezeten. En bij een ander project, Sense of Place, kwamen afbeeldingen van kustbewoners van de waddenkust van Friesland tot aan Denemarken op muren, schuren en daken terecht.
Bij beide projecten gold hetzelfde als bij de langste koe: het profiel van de achtergrond moest in het beeld doorlopen en het beeld moest opgaan in de omgeving.

zie ook de Haan case van de langste koe

 

De makers van het kunstwerk en Wiebe Tromp bedanken verder:

Alle medewerkers van Tromp BV voor de flexibiliteit die vaak nodig was toen het project vorm kreeg!

Sjoerd de Boer, tekstschrijver en ideeën

Remco van Dijk, drone-specialist en ideeën 

Radboud Droog, journalist & communicatieadviseur 

Madeleine Schouten, communicatieadviseur & organisatie

Tot slot dank aan Rob de Winter  Adobe certified instructor, voor de technische tips en warme contacten bij Adobe illustrator team en Astute Graphics. We will keep in touch to stretch Adobe illustrator and the Astute Graphics plugins to the MAX.