Wiebe Tromp

Wiebe Tromp, derde-generatie-eigenaar van het gelijknamige bedrijf op bedrijventerrein De Zwette, gaf opdracht om een blinde muur van 80 meter lang en bijna 4 meter hoog te voorzien van een kunstwerk. In opdracht van Wiebe creëerden de makers, de Friese fotograaf Sunny Gardeur en ontwerper Ruud van Dijk, een blikvanger van jewelste. Het leverde een bijzondere vorm van toegepaste kunst op met de imposante Friese koe als trots symbool voor gezonde dieren, passend in het fraaie landschap en passend bij het beeld van Wiebe Tromp als het gaat om duurzame bedrijfsvoering. Dat er een koe op de muur moest komen was voor Wiebe logisch: ‘De koe is op zichzelf de bron van heel veel voedsel. Een koe symboliseert voor mij daarom het leven.’ 

Het kunstwerk huist op het bedrijventerrein De Zwette in Leeuwarden, bij het bedrijf van Wiebe Tromp. Het bedrijf van Wiebe Tromp levert onder andere premixen, mineralenmixen en likstenen aan boeren en ondernemingen die veevoeder produceren. Daarmee krijgen koeien de vitaminen die ze oorspronkelijk zelf konden vinden in de natuur. Het bedrijf werd in 1937 opgericht en het is het enige zelfstandige familiebedrijf in deze sector. De huidige eigenaar is de kleinzoon van de oprichter van het bedrijf. 

Wiebe Tromp zegt het zelf: ‘Ik ben ervan overtuigd dat volwaardige voeding niet alleen dieren gezonder maakt, maar ook de producten die uiteindelijk op ons bord belanden.’ Daarmee stelt de ondernemer het welzijn van het dier voorop. Het is een voorbeeld van duurzaam verantwoordelijk produceren. Tromp BV werkt met een duidelijke visie. Opnieuw in de woorden van Wiebe: “Hoe beter we de dieren voeren, hoe gezonder de producten die de mensen consumeren.” Het klinkt allemaal heel logisch en dat is het natuurlijk ook.  Ondernemen met hart voor het dierenwelzijn is per slot van rekening ook belangrijk voor het menselijke welbevinden. 

“Ik vind het prachtig dat passanten op het Van Harinxmakanaal langs een prachtig kunstwerk varen in plaats van een saaie muur van beton! Op deze manier kan ik een steentje bijdragen om Friesland nóg mooier te maken”, aldus Wiebe Tromp. 

Wiebe over het kunstwerk

Dat er een koe op de muur moest komen was voor Wiebe logisch: ‘De koe is op zichzelf de bron van heel veel voedsel. Een koe symboliseert voor mij daarom het leven.’ 

 

Tot 21 oktober was het kunstwerk aan het oog onttrokken

We hebben het kunstwerk tot de onthulling afgeplakt. Verschillende passanten vroegen zich al af waarom de lange muur was afgedekt met zwart plastic.

Tromp BV

TROMP levert mineralenmengsels, premixen en likstenen aan veevoederfabrikanten en fouragehandelaren. Het Friese familiebedrijf is in 1937 opgericht en wordt momenteel gerund door Wiebe Tromp, de kleinzoon van de oprichter.